Часто трапляється, що поліцейські незаконно накладають на водіїв штрафи за порушення правил дорожнього руху.  Тому є сенс їх оскаржувати в суді.

Основними підставами для скасування штрафу є недоведеність вини водія, відсутність самого факту правопорушення та процесуальні порушення допущені поліцейським.

В разі виявлення порушення ПДР працівник поліції в залежності від виду порушення складає постанову про притягнення до адміністративної відповідальності або протокол.

Наприклад, протокол складається в разі вчинення таких порушень:

  • керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння;
  • порушення ПДР, що спричинило пошкодження транспортних засобів;
  • відмови водія пройти огляд щодо виявлення стану сп‘яніння
  • інші порушення.

Постанова про притягнення до адміністративної відповідальності виноситься поліцейським у разі:

  • перевищення швидкості;
  • порушення правил обгону, проїзду перехресть;
  • неправильного паркування;
  • інші порушення.

Після складання постанови чи протоколу водієві пропонується  підписати цей документ. Найкраще рішення в такому випадку це підписати документ та обов’язково написати в зауваженнях «з протоколом/постановою не згоден».

Постановою водія одразу притягують до адміністративної відповідальності.  При цьому водієві надається десятиденний строк на оскарження постанови до суду. В той же час протокол направляється поліцією до суду і вже в суді буде вирішуватися питання про притягнення водія до адміністративної відповідальності.

На час, коли справа розглядають у суді, дія постанови припиняється і штрафні санкції не застосовуються. Тільки якщо суд відмовляє у задоволенні ваших позовних вимог, постанова набуває чинності.

За подання позову про скасування постанови сплачується судовий збір (в 2021 році – 454 грн.). Проте потрібно мати на увазі, що у випадку задоволення позову судовий збір стягується з поліції. Крім того є можливість стягнути з поліції кошти витрачені на послуги адвоката. Тобто, якщо у спорі з поліцією водій виявиться правим, то всі витрати водія будуть компенсовані.

 

Чому потрібно оскаржувати штраф за порушення ПДР

Якщо відносно водія винесено постанову про адміністративну відповідальність він вважається винуватим порушником закону.  Якщо особа, піддана адміністративному стягненню, протягом року з дня закінчення виконання стягнення не вчинила нового адміністративного правопорушення, то ця особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню.

Наявність у водія неоскаржених адміністративних порушень може посилювати відповідальність при нових порушеннях ПДР. Вважатиметься, що водій повторно вчинив порушення. В такому разі можуть вилучатися водійські права, а також сам транспортний засіб, призначатися громадські роботи і навіть застосовуватися арешт.

 

Для замовлення послуг адвоката та отримання консультації телефонуйте за номерами вказаним на сайті.

У разі звернення до нас, наші адвокати нададуть Вам докладну консультацію, підготують позовну заяву та усі потрібні документи, проведуть повний супровід справи та забезпечать представництво Ваших інтересів в суді.